Herxen-Windesheim

 

Wij begonnen ons onderzoek in Herxen in het voorjaar van 2021, waar wij in samenwerking met Plaatselijk Belang Herxen en het bureau Doordacht Design, die samen al bezig waren met een dialoog met de inwoners, een ansichtkaarten-actie hebben uitgezet. Zo konden we Corona-proof toch van inwoners zelf zien en lezen wat zij waardevol vinden in het landschap. Het betekende voor ons een mooie start die ons nieuwsgierig maakte naar méér. 

In juni hebben wij vervolgens zelf het landschap verkend, waarbij wij ons bewust waren van onze positie als buitenstaanders. Vanuit die positie bekijken wij het landschap steeds met een frisse, maar ook onwetende blik: we zijn noch voorbereid, noch gehinderd door de kennis die u als inwoners gedurende uw leven hier hebt opgedaan.

Ons onderzoek naar wat wij tijdens onze verkenning onderweg hebben gezien bracht ons begin juli op het spoor van Stichting Landschapsbelangen Harculo, Herxen en Windesheim. Wij herkenden in deze stichting een gedeelde betrokkenheid bij het landschap en een groot besef van de historie en landschapswaarden. Ondertussen stelden de versoepelingen van de Corona-maatregelen ons in staat om alsnog een bijeenkomst met inwoners te organiseren. Dankzij de geweldige inzet van deze stichting konden we dezelfde maand nog een wandeling organiseren. Met 20 man zijn we opnieuw het gebied ingetrokken, waarbij verhalen werden gedeeld, een gedicht werd voorgedragen en, na afloop, toekomstwensen op tafel kwamen.

 

Download hier het volledige landschapsbeeld van Herxen-Windesheim (PDF, 28MB).